Pučálka – recept a naklíčení

Veganské recepty

Pučálka neboli pálenec je tradiční Velikonoční pokrm, který je v Čechách spojen s mnoha zvyky. Pučálka se pojí například s půstem a je podle ní pojmenovaná třetí postní neděle. Připravuje se nejčastěji z naklíčeného hrachu, na její výrobu však můžeme použít i další luštěniny – čočku, cizrnu nebo třeba mungo.

Pochoutka je to velmi výživná a navíc chutná. Můžete ji zkusit třeba k filmu místo brambůrků nebo popcornu. Ukážeme si spolu recept na přípravu pučálky z červené čočky.

Na přípravu potřebujete:

  • 100 – 200 g červené čočky (celé, ne loupané)
  • kvalitní sůl
  • rostlinný olej (kokosový, řepkový či dýňový nebo rostlinné máslo Alsan)
  • trošku sladké papriky
  • kari
  • pepř

Postup:

Prvním krokem k úspěchu je naklíčení čočky. Nejdříve čočku pořádně propláchněte pod vodou a pak ji nasypte do misky nebo větší sklenice a zalijte tak, aby hladina vody byla asi 3 cm nad čočkou.

Nechte ji stát jeden celý den a druhý den slijte starou vodu, propláchněte, dolijte novou vodou a opět nechte stát do dalšího dne.

Třetí den můžete ještě jednou celý proces zopakovat, nebo vodu už slít. Na čočce by již měly být viditelné klíčky.

Až se rozhodnete, že je vaše pučálka dost vyklíčená, slijte vodu, nechte čočku okapat a můžete začít smažit.

Na pánvičce nechte rozehřát olej nebo rostlinné máslo (Alsan). Nejzdravější je asi pučálku smažit na kokosovém oleji, protože má vysokou teplotu přepalování, ale ne každému bude kokosové aroma vyhovovat, takže zvolte variantu, která vám bude chuťově příjemná. Postačí i obyčejný řepkový olej.

Čočku osmažte, posypte kořením a solí a máte hotovo. Přendejte ji do kapustového lístku, na talířek nebo do kornoutu a podávejte.

Pučálku je možné připravit také nasladko. Místo soli, pepře, papriky a kari použijete třeba skořici, ke smažení použijte kokosový olej a dochuťte rozinkami, vanilkou a třtinovým cukrem či sirupem (datlovým, javorovým, agávovým).

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang