Snažím se o život naplněný radostí, říká youtuberka Katka, která se stará o hosty na veganském penzionu

Rozhovory

O tom, jak přejít z blogu o veganství k natáčení videí, o práci na prvním českém veganském penzionu a o motivaci k veganskému životnímu stylu jsme si povídali s Kateřinou Matoušovou.

Kateřinu můžete znát z jejího YouTube kanálu, popřípadě dříve z blogu Sojová Kačenka. Nebo osobně z návštěvy prvního českého veganského penzionu, Vitalpenzionu Novina v Kryštofově údolí.

Katko, mohla byste na začátek říct něco o vás a vaší cestě k veganskému životnímu stylu? Co pro vás bylo hlavní motivací k přechodu na rostlinnou stravu?

„Snažím se užívat si života a mít ho naplněný radostí, ale zároveň nepřestávám přemýšlet nad důsledky svého chování. Při takových úvahách je veganství asi nevyhnutelné :).

Kateřinu Matoušovou lze znát mimo jiné z prvního českého veganského penzionu, penzionu Novina.
Kateřinu Matoušovou lze znát mimo jiné z prvního českého veganského penzionu, penzionu Novina.

První krůček na tuhle cestu byl asi moment, kdy jsem poprvé u manželových rodičů ochutnala sójové mléko a tofu – dost jsem se toho bála, ale byla jsem mile překvapená. Časem následovalo pár rozhovorů o velkochovech a zdravotních benefitech při vyřazení mléčných výrobků a já cítila, že to se mnou rezonuje víc a víc.

Paradoxně to dopadlo tak, že jsem jediná veganka v rodině. Hlavní motivací pro mě byla zvířata a to, že jsem se nechtěla podílet na jejich utrpení.“

Pokud jste jediná veganka v rodině, jak se k vašemu životnímu stylu příbuzní staví? Musíte ho ještě nějak obhajovat, nebo je tato bitva už vybojovaná?

„Neobešlo se to bez období narážek a strašení, kdy mě fakt trápilo nepochopení z jejich strany, ale už je to v pohodě. Dokonce jsem začala registrovat, že při předem ohlášené návštěvě je pro mě vždy něco nakoupeno nebo dokonce navařeno, takže si nemůžu stěžovat. Na ty začátky ale moc ráda nevzpomínám.“

Byla jste známá svým webem Sojová Kačenka, kde jste se zaměřovala hlavně na veganské recepty. Nyní jste se ale vrhla na videa. Co vás k téhle změně přivedlo?

„Natáčet jsem chtěla už dávno a důvodů, proč jsem se rozhodla pro videa, je víc. Primárně je to to, že chci mít sama pro sebe zdokumentované, jaká jsem byla, své vzpomínky a zážitky. Pokud to někoho navíc inspiruje, pobaví, nebo jen zkrátí dlouhou chvíli, budu moc ráda. Taky se ráda zocelím v tom, aby mi bylo jedno, co si o mně kdo myslí, věřím, že i v tomhle je Youtube dobrý pomocník.“

Máte v oblasti natáčení YouTube videí nějaké vzory?

„Každý by si tady asi rád přečetl své jméno, ale vzor nemám. Obdivuju názory Camie, nasazení Jednorožce Býložravého, humor a styl Blue Vegan Pig, srdečnost MaruškyVeg a zpracování videí Veronicy Leroy a snažím se si z nich vzít to nejlepší i pro svůj kanál. Všechny jsme ale úplně jiné a aby nás i diváky videa bavila, musíme jít každá svou cestou.“

Dobře vás znají rovněž návštěvníci prvního českého čistě veganského penzionu, Vitalpenzionu Novina v Kryštofově údolí. Jaké pro vás je pracovat na takovém místě? A jací hosté sem vlastně přijíždějí, jsou to jen vegané?

„Pro mě je práce na penzionu „dream job“. Dlouho jsem hledala, co by mě naplňovalo, a konečně můžu říct, že je má práce zároveň mým koníčkem. I v předchozím zaměstnání jsem byla v kontaktu s lidmi, ale nikde nejsou lepší zákazníci, než ve veganském penzionu.

Většina z nich jsou vegani nebo vegetariáni, ale jezdí k nám i lidé, co se stravují konvenčně. Ti chtějí buď odlehčit jídelníčku nebo je sem přiláká zvědavost. Máme tu i milovníky přírody, která v okolí penzionu opravdu stojí za návštěvu.“

Jaká jídla hostům nejraději připravujete a co je u nich nejoblíbenější? A jak se díváte na hojně rozšířený trend různých veganských verzí klasických jídel – jako jsou veganské burgery, veganská svíčková, párky, salámy, nebo sýry… Myslíte, že právě tohle je cesta, kudy se bude v budoucnu veganská gastronomie ubírat?

„Obecně ráda připravuji jídla rychlá, zdravá a myslím i na to, aby večeře obsahovala kompletní aminokyselinové spektrum – obiloviny, luštěniny, zeleninu, semínka. Po čem se vždy zapráší jsou různé zeleninové placičky s pečeným bramborem, indický dhal nebo třeba právě ten burger.

"Obecně ráda připravuji jídla rychlá, zdravá a myslím i na to, aby večeře obsahovala kompletní aminokyselinové spektrum," říká youtuberka Katka.
„Obecně ráda připravuji jídla rychlá, zdravá a myslím i na to, aby večeře obsahovala kompletní aminokyselinové spektrum,“ říká youtuberka Katka.

Na typickou českou kuchyni moc nejsem a osobně nefandím ani náhražkám, jako jsou párky a salámy – moc jsem je nejedla ani jako všežravec a teď jsem z jejich reálné chuti někdy trochu rozpačitá. Rozhodně je ale super, že tady ta možnost je pro ty, kteří by tyto ingredience ve svém jídelníčku postrádali! No a koneckonců, i mě čas od času přepadne chuť na svíčkovou se šesti.“

Co vy a sladká veganská kuchyně?

„Většinu času jím zdravá, barevná zeleninová jídla, ale stejně jako v případě svíčkové mám někdy chuť na vegan palačinky, šišky s mákem nebo plněné ovocné knedlíky. Dávám si je ale svátečně, a nejlíp ještě když mi je někdo přichystá.

Sama mám totiž ještě třeba z kynutého těsta respekt a možná je to dobře – dělala bych si je pak určitě často a sama z toho nakynula. Nejde mi ale jen o štíhlou linii, dělá mi dobře dopřávat svému tělu to nejlepší a veganské se vždy nerovná zdravé.“

Věnujete se i sportu, jaký vás nejvíc baví?

„Pokud nemusím být v práci, tak pravidelně chodím tancovat a to je taky jediný sport, do kterého se nikdy nemusím přemlouvat. Pak už je to různé, podle chuti a nálady, mám ráda TRX nebo se někdy přemluvím jít si zaběhat. Na penzionu mám různé cvičební pomůcky a dělám si tam ve volných chvilkách vlastní kruhové tréninky.“

Jakou roli hraje ve vašem životě příroda? A jak vnímáte ekologické aspekty veganství?

„Když dlouho nejdu do přírody, cítím na sobě abstinenční příznaky. Miluju nadechnout se čerstvýho vzduchu a kochat se krásama krajiny. Ekologický aspekt veganství jsem si začala uvědomovat teprve nedávno – ne proto, že by pro mě nebyl důležitý, ale na rozdíl od etické a zdravotní stránky věci pro mě nebyl tak očividný.

K ekologickým výhodám, které automaticky z veganství plynou, přidávám v posledních dnech i něco navrch – začala jsem nakupovat v bezobalových obchodech a je to skvělý pocit, minimalizovat svou ekologickou stopu a dělat maximum pro to, abychom to tu měli hezký nejenom my, ale i následující generace.“

Redakce Vegan.cz
Foto: Hana Abrmanová

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang