Moderní žena se vrací k přírodě

Články

Podpořme značky, kterým není lhostejná etika, životní prostředí a principy trvalé udržitelnosti. Takové firmy vyšlapávají cestu modernímu přirozenému obchodu, kterému leží na srdci potřeby celé planety.

Výrobek té nejvyšší kvality by neměl být posuzován jen podle splnění požadovaných uživatelských vlastností a trvanlivosti, ale také dle šetrnosti ke zdraví a životnímu prostředí. Moderní společnost je zaměřená na své vlastní potřeby, a tak je většina výrobních procesů přizpůsobena hlavně tomu, co je důležité pro zákazníky.

Dopad na přírodu je řešen minimálně, nebo vůbec. Firmy hlavně chtějí uspokojit své odběratele a jako ve správné spotřební společnosti je na prvním místě maximální zisk. A tak jsou výrobky vyvíjeny tak, aby s nimi nakupující byl spokojen. Často ale ani zdaleka nejsou šetrné k jejich zdraví a už vůbec ne k životnímu prostředí.

Čím dál více žen se snaží používat produkty, jejichž výroba je šetrná k přírodě.
Čím dál více žen se snaží používat produkty, jejichž výroba je šetrná k přírodě.

Kupujeme si drahá auta, chemické léky, čisticí prostředky, kosmetiku testovanou na zvířatech, potraviny v těžce obnovitelných obalech. To jsou jen příklady produktů, jejichž výroba i používání výrazným způsobem zatěžují přírodu.

Naštěstí existují i firmy, které se nebojí hledat možnosti, jak skloubit uspokojení koncového uživatele, a výrobu, která nezatěžuje krajinu. Buďme rádi za tyto společnosti, protože právě ony by měly být považovány za pokrokové. Jediný pokrok, který bychom v současné ne příliš příznivé ekologické situaci měli ocenit, je ten zpět k přírodě a přirozenosti.

Mezi zastánci ochrany přírody je jednou z často diskutovaných sfér ženská kosmetika a hygienické produkty. Jsou to ženy, kdo pečují o děti a rodinu a je v jejich zájmu, aby ony samy i jejich potomci žili ve zdravém a vyživujícím světě.

Ženy každého věku i maminky by proto měly vyhledávat ty nejšetrnější produkty. Pokud ale chceme zůstat ve sféře ženství a podpory veškerého života, která je jim vlastní, měly by jejich přirozenou volbou být takové produkty, které svou existencí životu opravdu pomáhají.

Mnoho kosmetických firem své výrobky testuje na zvířatech, a tak se ženy jejich používáním nepřímo podílí na něčem, co je s životem v přímém rozporu – na utrpení. Navíc na trhu najdeme obrovské množství kosmetických produktů, které jsou plné umělých chemických látek, jež zatěžují zdraví ženy a neméně zdraví přírody.

Téma ženské krásy tak samotným ženám i životnímu prostředí způsobuje velký stres. Naštěstí však najdeme i množství značek, kterým zdraví lidstva není lhostejné a které přijaly výzvu vyrábět ekologické produkty.

Jednou z takových firem je britská společnost Natracare, která vyvíjí ženské hygienické pomůcky – menstruační vložky, tampóny, vlhčené ubrousky a další výrobky, včetně těch pro maminky. Natracare působí na evropském trhu již řadu let a je ztělesněním citlivého a šetrného přístupu k ženám, dětem i přírodě.

V čele značky stojí Susie Hewson – žena, která rozumí potřebám křehkého pohlaví, a proto mohla vyvinout produkty jim šité na míru. Susie je vegetariánka, podporuje hnutí PETA a její firma velmi dbá na ochranu životního prostředí.

K výrobě svých produktů používá Natracare pouze organické obnovitelné přírodní materiály, které jsou v souladu se zachováním prostředí. Značka používá certifikovanou organickou bavlnu, která je pěstována bez použití pesticidů, bioplasty z rostlinného škrobu, celulózu a další přírodní, biologicky rozložitelné materiály.

Produkty Natracare neobsahují žádné syntetické látky, ropné deriváty, alkohol, parabeny, formaldehyd, chlór, plasty, parfémy ani fenoxyethanol, které se běžně používají v konvenčních vložkách a tamponech. Výrobky nejsou testovány na zvířatech, jsou vhodné pro vegany i vegetariány a mohou se chlubit certifikátem Vegetarian Society.

Vložky i tampony jsou čištěny procesem za použití peroxidu vodíku, což je postup, který nezatěžuje životní prostředí a nejsou při něm uvolňovány toxiny. U jiných značek je běžně používané chlórové bělení, které produkuje toxin dioxin, což je známý karcinogen. Ve výrobcích, které jsou běleny takto, se nacházejí zbytková množství dioxinu. Ta mohou být nebezpečná pro zdraví ženy, nehledě na to, že jsou zdrojem kontaminace vody a půdy.

Značka Natracare používá pouze přírodní, biologicky rozložitelné materiály.
Značka Natracare používá pouze přírodní, biologicky rozložitelné materiály.

Čistě přírodní látky Natracare ocení hlavně ženy s citlivou pokožkou. Množství umělých látek obsažených v klasických produktech intimní hygieny může způsobovat dráždění, ekzémy i další problémy. Protože vložky ani tampony Natracare žádné umělé látky neobsahují, zaručují maximální péči a pohodlnost. Navíc neuvolňují vlákna do vnitřního prostředí jako konvenční vložky.

Tampóny některých značek jsou vyrobeny z umělého hedvábí, které může podporovat vznik infekce.

Natracare si kladla za cíl vytvořit produkt, který vyhovuje nevyšším ekologickým standardům, ale také těm nejnáročnějším ženským potřebám, a můžeme s jistotou říci, že tento cíl splnila.

Děkujeme Natracare za to, že ženy nemusí volit mezi svým pohodlím a životním prostředím.

A děkujeme i dalším značkám, které netestují své výrobky na zvířatech, vyrábí své produkty z obnovitelných materiálů a razí cestu přirozeným přírodním produktům, které jsou budoucností naší planety. 

Děkujeme.

PR
Redakce Vegan.cz

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang