Rostlinná nemocniční strava už není jenom veganským snem

Články

Nemocniční strava nemusí být jen tradičně nezdravá a neoblíbená. Přestože jsou v českých nemocnicích v kurzu stále rohlíky a vakuované salámy, v zahraničí už můžeme vidět posun k lepšímu a tamní vegani se mohou radovat.

Nemocniční strava v Česku není všeobecně příliš oblíbená a pacienti se často spoléhají na přísun potravin zvenku. O hladu vás v nemocnici určitě nenechají, problémem je ale poměrně chudý jídelníček.

Běžně se pacientům podávají bílé rohlíky, paštiky, vakuované salámy, koblihy, vdolky, krabičkové džemy či másla. Obědy se skládají z polévky a teplého jídla, jehož součástí je často maso (takže vegani a vegetariáni mají smůlu).

Ovoce ani zeleninu moc nečekejte, přinést je musí spíše návštěva. Možná právě kvůli nemocniční stravě se nemocným tradičně nosí pomeranče a další druhy ovoce.

Na špitálním jídle se krásně odráží to, jaká důležitost je ve zdravotnictví přikládána vyváženému zdravému stravování. V nemocniční kantýně lehce seženete smažený sýr, řízek nebo oplatky, s ovocem a zeleninou už tak dobře nepochodíte.

Zda se u nás v budoucnu můžeme těšit na nějaké změny k lepšímu a případné veganské a vegetariánské varianty nemocničního jídelníčku, je ve hvězdách. Rozhodně bychom se ale mohli inspirovat situací ve Spojených státech, kde se počet nemocnic, které nabízí rostlinnou variantu stravy, stále zvyšuje, a v současnosti je jich v USA více než dvacet.

Některé nemocnice začínají nabízet stravu vhodnou pro vegetariány i vegany.
Některé nemocnice začínají nabízet stravu vhodnou pro vegetariány i vegany.

Zdravotnická zařízení, ať jsou v soukromém nebo veřejném sektoru, nabízejí ovoce a zeleninu z místních farmářských trhů, celozrnné potraviny, sójové mléko, často zavádí bezmasé pondělky a většinou si jejich klienti mohou vybrat i vegetariánský nebo veganský jídelníček.

Mezi takové nemocnice patří i Stony Brook University Hospital ve Stony Brooks v New Yorku. Nemocnice nabízí vegetariánský i veganský způsob stravování.

Ke svačině podávají například celé nebo mixované ovoce, celozrnné tyčinky, hummus z cizrny nebo crudité – tradiční francouzskou pochoutku skládající se z nakrájené čerstvé zeleniny (mrkve, okurky, brokolice, květáku, fenyklu, pórku, celeru a dalších druhů) a čerstvé omáčky.

K snídani připravují celozrnný chleba, ovesné vločky, cereálie či čerstvý obložený sendvič. Z větších jídel si jejich pacienti mohou pochutnat na Veggie Burgeru, vegetariánských polévkách, čerstvých salátech (třeba z tofu), sendvičích a wrapech připravených z ingrediencí jako avokádo, hummus, tofu nebo cibule.

Nechybí ani restovaná zelenina, burákové máslo, tmavá rýže, quinoa, ječmen, ovocné džusy a další zdravé pochoutky.

Předností nemocnice Stony Brook je i jejich střešní zahrada, ve které pěstují potraviny a bylinky pro své pacienty. Tato mikrofarma funguje na principu ekologického zemědělství, má rozlohu přibližně 210 m² a je zaplněna celou řadou rostlinných druhů, o které se starají zaměstnanci a studenti tamní lékařské fakulty.

TIP: Rostlinné náhražky masa přibývají na pultech. Proč je vyzkoušet? Jak chutnají. Na všechny otázky odpovídá článek na Vegan.cz.

Snad se jednou na podobné zdravotnické zařízení můžeme těšit i u nás. 🙂

Autorka: Hana Pavlíčková

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang