Zelené potraviny – drahokamy na našem talíři

Články

Greenfoods, tzv. zelené potraviny, jsou považovány za jedny z nejzdravějších potravin na celém světě. Spojuje je jejich zelená barva, zásadotvornost, enzymatická živost, velké množství pro tělo prospěšných živin a jejich přínos pro zdraví.

Do greenfoods bychom mohli zařadit mnoho druhů zeleniny i ovoce – brokolici, špenát, řapíkatý celer, jablka, kapustu, pórek, avokádo, růžičkovou kapustu, okurky, hrušky a další. Tato zelená zelenina a ovoce je klasifikována jako plnohodnotná součást stravy a můžeme si ji dopřávat v podstatě v neomezeném množství – jak ve formě čerstvé, tak vařené, nebo jako léčivé a výživné šťávy.

TIP: Studená polévka tarator je osvěžujícím pokrmem v teplých dnech. Její ingredience tvoří okurka, česnek, rostlinný jogurt, kysané rostlinné mléko a kopr. Byť se jedná o balkánskou specialitu, znají ji po celém světě. To platí i pro studenou polévku gazpacho.

Další speciální skupinou, kterou bychom mohli k zeleným potravinám zařadit, jsou čerstvé šťávy z obilovin, převážně mladého ječmene a pšenice. Jsou oblíbené a používané po celém světě pro své vyživující i detoxikační účinky.

TIP: Ze špenátu lze upéct bezlepkový quiche. Jeho pečení je snadné a lze do něj přidat další zelené potraviny – kapustu, brokolici i řapíkatý celer, který najde své využití také v báječné celerové polévce.

Zelená smoothie se mezi zdravě se stravujícími těší velké oblibě.
Zelená smoothie se mezi zdravě se stravujícími těší velké oblibě.

Jejich používání samozřejmě sahá daleko do historie v různých částech světa dle přirozenosti jejich výskytu, ale v současné době je společnost znovu objevuje a zažívají nový boom.

V USA jsou velmi populární podniky, kde připraví čerstvé šťávy z mladého ječmene i pšenice přímo před vámi, a můžete si tak dopřát green shot třeba k obědu.

U nás takové podniky bohužel moc nenajdeme, zato začínají být dost rozšířené výrobky ze sušených travních nápojů. Existuje jich mnoho druhů, liší stupněm kvality (někdy jsou rozdíly v kvalitě velmi zásadní) a řadí se mezi potravinové doplňky.

A rozhodně bychom mezi zelené superpotraviny měli zařadit i sladkovodní a mořské řasy a spirulinu, se kterou je to o něco složitější, protože se řadí mezi bakterie. Do této skupiny patří krom spiruliny i sladkovodní chlorella a mořské řasy jako nori, kombu, wakame, hijiki, arame, dulse a další méně známé řasy.

Všechny zde zmíněné potraviny jsou opravdovými klenoty ve výživě a každá z nich se může pyšnit svými specifickými výživovými vlastnostmi. Zelená barva je pro lidské tělo léčivá a proto by tyto potraviny neměly na našem talíři chybět.

O blahodárných účincích ovoce a zeleniny nikdo určitě nepochybuje. Bylo toho o nich napsáno již mnoho a proto bychom se v tomto článku raději zaobírali právě účinky travních nápojů a také řas a spiruliny.

Na trhu se můžeme setkat s mnoha výrobky a je možné, že je běžný konzument trochu zmaten a neví, co si přesně vybrat. Účelem článku je informace o těchto zelených zázracích shrnout a trochu napomoci při výběru těch nejkvalitnějších travních nápojů a řas.

ZELENÉ ŠŤÁVY Z MLADÉHO JEČMENE A PŠENICE

Začněme tedy s travními nápoji. Šťávy z travin jsou totiž velmi speciální. Jejich užívání má své kořeny již v dávné historii. Mladé výhonky travin byly v minulosti používány kočovníky, kteří je rozkousávali a vysávali z nich šťávu plnou živin.

Zelený mok mladých obilovin je plný cenných látek, které vyživují a detoxikují tělo. Nejčastěji se setkáte s nápojem z ječmene a pšenice.
Ale pro začátek je velmi důležité zmínit jednu zásadní věc, a to skutečnost, že pro lidské tělo jsou vhodné jen ty nápoje, které pochází z travin vylisovaných.

Na českém trhu existují totiž dva typy sušených zelených nápojů a některé firmy tento zásadní rozdíl při výrobě neuvádí. První typ je vyroben odšťavněním mladých výhonků pšenice či ječmene a jejich následným usušením. Takový výrobek obsahuje jen minimum travní vlákniny a velké množství dobře využitelných živin.

Druhý typ travního nápoje je vyroben usušením a nadrcením celých travních lístků, takže v podstatě konzumujete celou travní masu. Nápoje vyrobené pouze ze šťávy jsou téměř stoprocentně vstřebatelné a pro tělo bezpečné.

Šťáva z mladého ječmene je plná prospěšných látek.
Šťáva z mladého ječmene je plná prospěšných látek.

Druhý typ nápoje je kvůli obsahu vlákniny pro lidské tělo nevhodný, protože ostré buňky vlákniny mohou způsobit podráždění trávícího ústrojí a u citlivých lidí jako jsou například celiaci, může způsobit zdravotní problémy.

Většina živin v mladé travičce obsažených je navíc travní vláknině uzavřena a tělo z tohoto druhu nápoje využije jen velmi málo. Proto pokud se budete rozhodovat, který sušený nápoj si budete kupovat, výrazně doporučuji ten ze sušené šťávy.

Pokud způsob výroby není na obale uveden, raději firmu kontaktujte a způsob výroby si ověřte.

Cenově jsou odšťavněné nápoje o něco dražší, ale cena rozhodně není to, podle čeho se rozhodovat, v obchodech totiž potkáte i travní nápoje drcené, které cenově odpovídají těm ze sušené šťávy.

Různé firmy nabízejí nápoje obohacené o další vitamíny a minerály. Účelem je pravděpodobně zvýšit jejich atraktivitu a nalákat zákazníka na přirozeně zdravý produkt, který ale obsahuje něco navíc.

Travní nápoje jsou již samy o sobě velice komplexní a výživné a právě jejich přirozenost je jedna z jejich nejcennějších vlastností. Je tedy na zváženou, zda si kupovat zelené nápoje, do kterých je přidáno něco umělého.

A když jsme si teď vysvětlili zásadní rozdíly mezi zelenými nápoji, podíváme se na to, proč jsou tak speciální, co obsahují a jak působí na tělo. Jen upozorňuji, že tyto informace platí pro travní nápoje ze sušené šťávy.

BLAHODÁRNÉ ÚČINKY NÁPOJE Z MLADÝCH OBILOVIN

Na českém trhu je nejoblíbenější šťáva z ječmene, na druhém místě je pšenice. Vlastnosti obou nápojů jsou velmi podobné, přesto však mezi nimi najdeme jemné rozdíly.

Oba jsou ceněné pro výskyt vysokého množství vitamínů, minerálů, antioxidantů, živých enzymů, aminokyselin, chlorofylu a dalších látek.
Zelené nápoje mají řadu přínosů pro naše tělo. Jsou zásadotvorné – to znamená, že pomáhají tělu udržovat ph krve okolo hodnoty 7,4, což je pro naše přežití naprosto nezbytné.

Mnoho dnešních chorob je způsobeno překyselením. Vařená a upravovaná strava, bílý cukr, aditiva, maso a mléčné výrobky způsobují zakyselení organismu, snižování ph v těle a snížení obranyschopnosti.

Typickým příkladem zakyselení je například vyšší kazivost zubů. Pokud je tělo zakyselené a hrozí, že se ph krve sníží, začne hledat zdroje zásaditých látek samo v sobě a najde je například v zubech a kostech. Začne si vápník rozkládat pro potřeby přežití, sklovina se naruší a začnou se objevovat kazy. Podobně to funguje i s klouby a chrupavkami.

Zásadotvorné látky si tělo neumí samo vyrobit, a proto je musíme přijímat ve stravě. A zelené potraviny, čerstvá strava obecně, včetně travních nápojů, jsou tím nejlepším zdrojem.

Zelené šťávy jsou vysoce enzymaticky aktivní. Enzymy z živé stravy jsou nezbytné pro správné fungování těla. Lidé, kteří konzumují málo živých potravin, ve kterých jsou tyto enzymy obsaženy, jsou často unavení, malátní, nemocní. Pak tuto únavu nahrazují kávou či zelenými čaji a nutí tělo, aby sahalo do svých enzymatických zásob.

Zelené potraviny jsou enzymů plné a mají tu vlastnost, že při jejich pravidelné konzumaci fungují tělesné procesy tak, jak mají. Navíc přinášejí přirozenou vitalitu.

Oba druhy travních nápojů – ječmenný i pšeničný – obsahují velký podíl zeleného pigmentu chlorofylu. Chlorofyl je silně protizánětlivý a doslova čistí a hojí organismus zevnitř.

Výhodou travních nápojů je také jejich přirozenost a komplexnost. Lidé při zdravotních problémech či oslabené imunitě často hledají něco, co jim do těla dodá velkou dávku potřebných látek.

Někdo sáhne po výživových doplňcích či vitamínech z lékárny. Ty obsahují účinných látek celou řadu, ale jaksi vytržených z kontextu. Jejich účinnost je snížena právě jejich odděleností od celku a často je látka takto separovaná pro tělo spíše přítěží než pomocí.

Travní nápoje, které nejsou uměle obohaceny, jsou sice výrobkem a jsou řazeny mezi potravinové doplňky, jsou ale produktem čistě přírodním a komplexním a obsahují tedy vše, co tělo potřebuje, aby využilo a vstřebalo všechny potřebné látky.

Zelené šťávy mají také silnou antioxidační aktivitu. Dnešní člověk je vystaven velkému množství škodlivých vlivů vnějšího prostředí. Jedním z nich jsou i volné radikály, vysoce reaktivní částice s jedním nebo i více nepárovými elektrony, jejichž cílem je zvyšování redoxních reakcí vnitřního organismu (krve, tkání, orgánů, buněk).

Tyto reakce jsou pro tělo stresové a způsobují poškození buněk, stárnutí a zdravotní problémy. Proto je potřeba, aby mělo tělo dostatečnou zásobu antioxidantů – látek, které dokáží tyto redoxní reakce zastavit. Travní nápoje mají velmi vysokou antioxidační aktivitu, a tak proti volným radikálům fungují výborně.

Pojďme si porovnat obsah jednotlivých sušených nápojů. Vybrali jsme travní nápoj jedné z kvalitních českých firem, obsah látek v jiných značkách se může mírně lišit dle způsobu sušení, podmínek pěstování a dalších faktorů.

MLADÝ JEČMEN

Bílkoviny: 28,4 g/100 g
Sacharidy: 41,1 g/100 g
Tuky: 4,1 g/100 g

Vláknina: 5,9 g/100 g
Popel: 14,9 g/100 g
Cholesterol: 7 mg/100 g
Chlorofyl: 300 mg/100 g

Aminokyseliny:

Alanin: 16,9 mg/g
Methionin: 3,6 mg/g
Arginin: 13,4 mg/g
Fenylalanin: 13 mg/g
Prolin: 14,8 mg/g
Serin: 11,4 mg/g
Glycin: 12,4 mg/g
Threonin: 11,5 mg/g
Histidin: 5,22 mg/g
Tyrosin: 8,29 mg/g
Isoleucin : 10,8 mg/g
Valin: 13 mg/g
Leucin: 18,2 mg/g
Lysin: 14,6 mg/g
Kyselina aspartamová: 19,7 mg/g
Kyseina glutamová: 26,1 mg/g

Minerály a stopové prvky :

Vápník : 5,48 mg/g
Draslík : 68,3 mg/g
Hořčík : 3,96 mg/g
Železo : 0,13 mg/g
Zinek : 0,03 mg/g
Křemík : 0,04 mg/g
Sodík : 4,74 mg/g
Fosfor : 3,94 mg/g
Bór : 26,2 mg/g
Mangan : 0,14 mg/g
Měď : 0,015 mg/g
Stříbro : 0,50 μg/g
Chróm: 1,09 μg/g

Vitamíny:

Vitamin B1 : 0,43 mg/100 g
Vitamin B2: 2,41 mg/100 g
Vitamin B3: 3,63 mg/100 g
Vitamin B6: 17,8 mg/100 g
Vitamin C : 457 mg/100 g
Vitamin E : 7,38 mg/100 g
Vitamin K : 776 μg /100 g
Vitamin B5 : 5,1 mg/100 g
Vitamin A : 1340 μg /100 g
Beta-karoten : 1320 μg /100 g

Jak vidno, ječmen je skvělým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, železa, fosforu, vitamínů skupiny B a vitamínů C, E a K.

Kromě těchto látek obsahuje mladý ječmen také unikátní antioxidant 2“-0-glykosil isovitexin, který v buňkách lidského těla tlumí peroxidaci lipidů a podporuje tvorbu tokoferolu a BHT, což jsou látky, které se považují za účinné při boji s rakovinou.

Ječmen obsahuje více než 20 účinných enzymů, včetně superoxiddismutázy, cytochromooxidázy, katalázy a dalších.
Odšťavněný ječmen neobsahuje lepek a proto je vhodný i pro citlivé jedince.

MLADÁ PŠENICE

Pro zkoumání výživových vlastností jsme si opět vybrali jinou firmu, která vyrábí nápoj usušením odšťavněného extraktu z mladých výhonků pšenice. Složení u jednotlivých značek se proto může jemně lišit dle místa a způsobu pěstování, zpracování a dalších vlivů.

Chlorofyl: 300 mg/100 g
Bílkoviny: 22 g/100 g
Sacharidy: 40,0 g/100 g
Tuky: 2 g/100 g
Cholesterol: 0 g

Vitaminy:

Vitamin A: více než 50 IU/100 g
Vitamin B1: 0,61 mg/100 g
Vitamin B2 : 3,06 mg/100 g
Vitamin B3: 3,34 mg/100 g
Vitamin B5: 7,9 mg/100 g
Vitamin B6: 11,7 mg/100 g
Beta karoten: 894 IU/100 g
Vitamin C: 84,5 mg/100 g
Vitamin E: 7,24 IU/100 g
Vitamin K: 1,08 mg/100 g
Kyselina listová : 950 mcg/100 g

Minerály:

Vápník: 1,20 g /100 g
Draslík: 4,97 g/100 g
Hořčík: 7 mg/100 g
Železo: 21 mg/100 g
Zinek: 4,07 mg/100 g
Křemík: 30 mg/100 g
Sodík: 970 mg/100 g
Fosfor: 250 mg/100 g
Bór: 5,7 g/100 g
Mangan: 13 mg/100 g
Měď: 16 mg/100 g
Stříbro: 20 mcg/100 g
Chróm: 154 mcg/100 g
Aelen: 15 mcg/100 g

Aminokyseliny

Alanin: 18,4 mg/g
Arginin: 18,6 mg/g
Fenylalanin: 16, 9mg/g
Glycin : 15,2 mg/g
Histidin: 7,05 mg/g
Isoleucin: 14,0 mg/g
Leucin: 23,9 mg/g
Lysin: 18,8 mg/g
Methionin: 41,2 mg/g
Prolin: 19,2 mg/g
Serin: 13,9mg/g
Threonin: 14,8 mg/g
Tyrosin: 16,6 mg/g
Valin: 16,4 mg /g
Kyselina aspartamová: 30,7 mg/g
Kyselina glutamová: 33,5 mg /g

Rozdíly mezi oběma nápoji nejsou velké. Ať už si vyberete ječmen nebo pšenici, pro vaše tělo to bude přínosem. Rozdílné jsou jemně v chuti, kdy v oblíbenosti vede spíše pšenice. Na českém trhnu v prodávanosti ale jednoznačně vede mladý ječmen.

Oba nápoje můžete užívat prakticky bez omezení, buďte ovšem při jejich užívání připravení na možné detoxikační reakce organismu. Šťávy se pijí vždy nejlépe čerstvé, do 20 minut od přípravy.

V zimních měsících možná pocítíte, že na vás mají ochlazující účinek, je proto možné si je trochu ohřát či přidat si do nich špetku zázvoru. Ohřívejte ale jen do 42 °C, abyste nezničili živé enzymy v nich obsažené.

SMARAGDOVÉ TABLETKY PLNÉ ŽIVIN

Další významnou skupinou, kterou si zařadíme mezi zelené superpotraviny, jsou řasy a spirulina. Začneme se sladkovodními chlorellou a spirulinou, pak se podíváme i na mořské řasy a jejich účinky a využití.

Mezi zelené superpotraviny se řadí také mořské a sladkovodní řasy.
Mezi zelené superpotraviny se řadí také mořské a sladkovodní řasy.

Chlorella a spirulina prožívají na trhnu se zdravou výživou opravdový rozmach. Oba produkty jsou oblíbené po celém světě. Setkat se můžeme s různými značkami a tedy i různými způsoby pěstování a úpravy. Nejznámější jsou ve formě tabletek, ale setkat se můžete i s chlorellou a spirulinou v prášku.

Pomáhají ke správné funkci jater, a proto jsou oblíbenou kombinací se Zaječickou hořkou (přírodní minerální voda) při detoxikaci celého organismu.

SPIRULINA

Spirulina není řasa, ale bakterie, přesněji cyanobakterie. Přirozeně se vyskytuje v tropických a subtropických jezerech s vysokým ph a vysokou koncentrací uhličitanů a hydrogenuhličitanů.

Spirulina je velmi odolná, přežije i v nepříznivých podmínkách, její výživové vlastnosti však závisejí na prostředí, ze kterého pochází.
Najdeme ji přirozeně v Africe, Asii, Jižní Americe, Střední Americe.

Pro komerční účely se pěstuje uměle a největší distributoři spiruliny jsou Spojené státy, Thajsko, Indie, Taiwan, Čína, Pakistán, Barma, Řecko a Chile.

Užívání spiruliny má poměrně dlouhou historii, užívali ji podle všeho již Aztékové pod názvem Tecuitlatl, známá byla i africkému kmenu Kanembu žijícímu v blízkosti Čadského jezera, který spirulinu užíval více jak tisíc let. Existuje přes 30 druhů spiruliny, přičemž nejznámější jsou Spirulina maxima a Spirulina platensis.

Spirulina má oproti chlorelle tu výhodu, že je pro naše tělo velmi dobře stravitelná bez nějakých vnějších výrobních úprav. Její buněčné stěny jsou tvořeny polysacharidy bez celulózy, které se v trávící soustavě jednoduše rozpustí a obsah spiruliny tak máme připravený tzv. přímo na talíři.

Spirulina – výživové látky spiruliny jedné z firem dodávajících spirulinu na český trh v bio kvalitě – obsah látek se může jemně lišit dle způsobu výroby, skladování a zpracování.

Tuky: 4,10 g /100 g
Sacharidy: 11,30 g/100 g
Bílkoviny : 56,60 g /100 g
Sůl: 750 mg /100 g
Vláknina: 16,40 g /100 g

Minerální látky:

Draslík: 1 040 mg/100 g
Vápník: 270 mg/100 g
Železo: 82,70 mg/100 g
Zinek: 3,3 mg/100 g

Vitaminy:

Vitamin B1: 4,4 mg/100 g
Vitamin B2: 6,9 mg/100 g
Vitamin B3: 5,9 mg/100 g
Vitamin B6: 18,4 mg/100 g
Vitamin E: 13 mg/100 g

Spirulina má velmi vysoký obsah bílkovin – průměrně okolo 60 % a díky absenci celulózy v buněčném obalu je vhodná pro ty, kteří trpí poruchami příjmu potravy. Obsahuje všech 18 aminokyselin, včetně 8 esenciálních aminokyselin. Obsahuje antioxidanty betakaroten, chlorofyl a phytocyanin a další.

Nalezneme v ní také poměrně vysoké hodnoty nenasycené mastné kyseliny gama-linoleové (GLA).

Spirulina je skvělým zdrojem vitamínů skupiny B, E, H, C, draslíku, fosforu, hořčíku, manganu, selenu, vápníku, zinku i železa. Namodralá barva spiruliny je kromě chlorofylu způsobena fykocyaninem – proteinovým komplexem, který má výrazně protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Chuťově je spirulina velmi podobná jiným řasám – nejvíce chlorelle, je však o něco „sladší“. Samozřejmě ne každý si její chuť oblíbí. Její kousání je velmi zdravé, chlorofyl s ostatními látkami totiž pečuje o zuby i dásně a o zbytek ústní dutiny.

Spirulina je protizánětlivá, posiluje imunitu, odbourává z těla toxické látky a volné radikály, čistí střeva, je zásadotvorná, pomáhá regulovat správnou hladinu cukru a cholesterolu v krvi, zlepšuje zrak, posiluje vlasy i nehty, posiluje krvetvorbu. Může výrazně pomoci při mnoha onemocněních.

CHLORELLA

Tento tmavě zelený klenot je jednobuněčnou sladkovodní řasou. Je snad ještě populárnější než spirulina, a to hlavně pro své detoxikační a výživové vlastnosti.

Existuje mnoho druhů chlorelly, ovšem ta nejprodávanější a nejznámější je Chlorella pyrenoidosa, která se pěstuje v čistých vodách mírného pásu, tedy v o něco chladnějších podmínkách než spirulina. Stejně jako spirulina potřebuje silné sluneční záření po dobu až 11 hodin denně, roste nejčastěji na nakloněných deskách, po kterých stéká voda s roztokem živin.

Chlorella je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, kterých obsahuje okolo 60 %, aminokyselin, chlorofylu, vitamínů skupiny B, vitamínu C, železa a vápníku.

Obsahuje navíc faktor CGF (Chlorella Growth Factor), který posiluje imunitu. Jedná se o unikátní směs bílkovin, vitamínů, enzymů, peptidů a glykoproteinů, která posiluje lidské tělo, zvyšuje tvorbu krvinek, obnovuje buňky, zlepšuje plodnost. V praxi je CGF buněčný obsah zbavený celulózových stěn.

Chlorella obsahuje velké množství přírodního barviva chlorofylu, který je stejně jako u zelených travních nápojů silně protizánětlivý a pomáhá proti infekcím. Chlorellová vláknina navíc pomáhá čistit střeva a obnovuje jejich přirozenou mikroflóru, čímž posiluje imunitu.

Složení chlorelly (chlorella jedné z kvalitních českých firem, chlorella jiných značek se může jemně lišit):

Bílkoviny: 60,3 %
Tuky: 11,1 %
Vláknina: 0,9 %
Cukry: 16,3 %
Popel: 8,3 %
Stravitelnost bílkovin: 79,6 %

Železo: 225 mg/100 g
Vápník: 718 mg/100 g
Hořčík: 386 mg/100 g
Draslík: 992 mg/100 g
Jód: 50 mg/100 g
Selen: 10 mg/100 g
Chrom: 0,31 mg/100 g
Zinek: 0,5 mg/100 g
Vitamin C: 16 mg/100 g
Karoteny: 84,4 mg/100 g
Vitamin E: 5,7 mg/100 g
B1: 1,83 mg/100 g
B2: 4,71 mg/100 g
B3: 17,3 mg/100 g
Kyselina listová: 1,1 mg/100 g
Kyselina panthotenová: 2,7 mg/100 g
B6: 1,81 mg/100 g
B12: 0,46 mg/100 g *
Chlorofyl: 2,57 %
Xantofyl: 453 mg/100g
Feoforbidy: 18,7 mg/100 g

*pozn: Vitamín B12 zde podle aktuálních poznatků není v pro lidský organismus využitelné podobě

Aminokyseliny, nukleové kyseliny

DNA/RNA: 3,3 % v sušině
Arginin: 3,38 %
Lyzin: 3,42 %
Histidin: 1,08 %
Fenylalanin: 2,71 %
Leucin : 4,5 %
Tyrosin: 2,07 %
Isoleucin: 2,04 %
Methionin: 1,29 %
Valin: 3,23 %
Alanin : 4,65 %
Glycin : 3,02 %
Prolin: 2,5 %
Kyselina glutamová: 5,9 %
Serin: 2,29 %
Treonin: 2,64 %
Kyselina aspartová: 4,84 %
Tryptofan: 1,18 %
Cystin : 0,67 %
CGF : 14,2 %

Proces zpracování chlorelly je o něco složitější než u spiruliny. Její buněčná stěna je totiž pro lidské tělo téměř nestravitelná, proto musí být chlorella dezintegrována, abychom mohli využít všechny její cenné látky.

Existuje několik procesů dezintegrace – například narušení stěn pomocí speciálního mlýnu nebo metoda Steam, při které dojde k mikroskopickému natržení buněčné stěny.

Kritérium dezintegrace buněčné stěny chlorelly je velmi důležitým faktorem, proto buďte při vybírání nároční a vyberte si takovou chlorellu, jejíž buněčná stěna je narušena. Důležitými kritérii pro výběr chlorelly (ale i spiruliny) je i sušení za nízkých teplot (aby nedošlo ke zničení enzymů a dalších významných látek), metody pěstování a balení.

Při výběru si dejte pozor také na obsah alergenních látek – feoforbidů, které vznikají jako odpadní produkt chlorofylu. Zvyšují fotosenzitivitu a firmy by jeho hodnotu měly uvádět.

U dávkování spiruliny i chlorelly platí, že je rozumnější začít pomalu. Přestože jsou to potravinové doplňky a ne léky, mají silné detoxikační účinky a rychlé požití velkého množství najednou by mohlo způsobit příliš silné detoxikační projevy.

Můžete začít třeba s 3×2 tablety denně a postupně jejich množství navyšovat. Přitom sledujte, jak se vaše tělo cítí. Spirulinu i chlorellu hodně zapíjejte vodou – každou dávku minimálně jednou větší sklenicí vody.

I pokud začnete pomalu, může se stát, že přesto detoxikační účinky pocítíte. Mohou se objevit bolesti hlavy, lehký průjem či zácpa, vyrážka, ekzém, únava. Při silnějších detoxikačních projevech snižte dávku a hodně pijte. Postupně se můžete dostat klidně na 20-30 i více tablet denně.

Chlorella i spirulina jsou velmi výjimečné potraviny (potravinové doplňky), které mohou významných způsobem přispět vašemu jídelníčku. Pomohou ve chvíli, kdy hledáte něco, co vás vyživí, pročistí a posílí.

Můžete si vybrat pouze jednu z nich nebo můžete kombinovat obě. Skvělá je i kombinace spiruliny, chlorelly a šťávy z mladého ječmene či pšenice.

Všechny produkty mají určité podobné vlastnosti, jinými se zase doplňují. Nápoje skvěle pročistí krev a tkáně, dodají enzymatickou aktivitu, chlorella a spirulina zase pročistí střeva a tím přirozeně zvýší imunitu. Je jen na vás, jakou kombinaci těchto zelených potravin zvolíte.

MOŘSKÉ ŘASY PLNÉ MINERÁLŮ

Velmi oblíbené a nutričně zajímavé jsou i mořské řasy. Hlavně asijská kultura používá některé druhy hnědých a červených řas ve svém jídelníčku již po staletí. Obecně pro tyto řasy platí, že jsou nízkokalorické, obsahují významný podíl minerálních látek (sodík, železo, vápník) a působí blahodárně na trávicí trakt.

Nori (Porphyra tenera) neboli mořská petržel je mořská řasa, která je velmi citlivá na čistotu vody. Proces jejího pěstování je poměrně náročný. Pěstuje se nejčastěji na mořských březích a sbírá se. Poté se drtí a vzniklá hmota se suší na slunci. Největšími producenty jsou Japonsko, Čína a Korea.

Nori se běžně používá při obalování sushi, do polévek či nudlí. Je možné ji též různě opékat a dochucovat, například sojovou omáčkou, kořením nebo sezamovým olejem.

Nori je nezbytnou surovinou pro výrobu sushi.
Nori je nezbytnou surovinou pro výrobu sushi.

Nori je velmi nízkokalorická, 100 g řasy obsahuje pouhých 35 kcal. Je zdrojem vitamínu C, A, B2, B9, železa, zinku, draslíku, fosforu. Obsahuje olej EPA, který pomáhá při ateroskleróze a také v ní najdeme protizánětlivý chlorofyl.

Kyselina alginová obsažená v nori odbourává toxické látky v těle. Je jako ostatní mořská zelenina silně zásadotvorná, podporuje trávení a doporučuje se vařit s luštěninami pro zlepšení jejich stravitelnosti.

Nejkvalitnější nori má tmavě zelenou až načernalou barvu a jemně se leskne.

Energetická hodnota: 35 kcal (150 kJ)/100 g
Sacharidy: 5,11 g/100 g
Vláknina: 0,3 g/100 g
Tuky: 0,28 g/100 g
Bílkoviny: 5,81 g/100 g

Vitamíny

Vitamin A: 260 μg/100 g
Vitamín B1: 0,098 mg/100 g
Vitamín B2: 0,446 mg/100 g
Vitamín B3: 1470 mg/100 g
Foláty: 146 μg/100 g
Vitamin C: 39,0 mg/100 g
Vitamin D: 0 μg
Vitamin E: 1,00 mg/100 g
Vitamin K: 4,0 μg/100 g

Minerály

Vápník: 70 mg/100 g
Železo: 1,80 mg/100 g
Hořčík : 2 mg/100 g
Fosfor: 58 mg/100 g
Draslík: 356 mg/100 g
Sodík: 48 mg/100 g
Zinek: 1,05 mg/100 g


Kombu (druh Laminaria) je hnědá hlubokomořská asijská řasa zelené barvy tvořená listy o šířce až 3 metry a délce až 10 metrů. Kombu si jinak může nazývat také konbu, dashima či haidai. Největšími producenty kombu jsou Čína a Japonsko.

Má typickou sladko-slanou chuť a může být využita v salátech, polévkách, vařená s obilovinami, luštěninami nebo třeba jen tak ve formě čaje.

Obsahuje kyselinu glutaminovou, která rozvolňuje vlákna jiných potravin, což napomáhá například při vaření luštěnin. Kombu urychluje jejich vaření a zlepšuje stravitelnost. Jeden kousek kombu navíc můžeme použít i vícekrát.

Kombu obsahuje vysoké dávky jódu, proto není doporučována osobám trpícím poruchami štítné žlázy. Je zdrojem vápníku, sodíku, železa, vitamínu C. Obsahuje manitol, který je v Asii používán jako antidepresivum.

V kombu obsažené algináty na sebe vážou vodu, vzniká z nich jemný gel při postupu střevy čistí klky. Uklidňují peristaltiku a napomáhají trávení. Posilují taktéž funkci ledvin a vylučování.

Řasa vyživuje tělo, alkalizuje, v Japonsku a Číně je dle tradičních receptů používána k léčbě zánětu tlustého střeva a dalších trávicích problémů. Tradiční japonský recept předepisuje kombu se sojovou omáčkou Johsen shoyu právě na zánět tlustého střeva.

Kombu pročišťuje krev od živočišných bílkovin a těžkých kovů. Obsahuje navíc fucoxanthin, který je spojen se zlepšením spalování tuků.

Z hlediska tradiční čínské medicíny je řasa kombu jangovou potravinou a hodí se proto pro ty, kteří trpí vypadáváním vlasů, nehtů, při varixech či rozvolněných kloubech.

Kalorická hodnota/energie: 975 kJ/233 kcal/100 g
Bílkoviny: 6,9 g/100 g
Sacharidy: 52,1 g/100 g
Tuky: 1,1 g/100 g
Vláknina: 30 g/100 g
Draslík: 4330 mg/100 g
Vápník: 810 mg/100 g
Mangan: 715 mg/100 g
Fosfor: 165 mg/100 g
Železo: 16,5 mg/100 g
Provitamin B12: 0,3 mg /100 g

Wakame (Undaria pinnatifida) je mořská řasa, která má také ráda chladné vody. Je temně zeleně zbarvená a její listy jsou až 5 m dlouhé. Rostou do hloubky asi 6 m, po sklizení se nejdříve vaří a poté jsou sušeny.

Wakame je zdrojem manganu, sodíku, hořčíku, jódu, vápníku a železa, vitamínu A, C, E, K a B2. Obsahuje také foláty, které pomáhají při tvorbě nových buněk a jsou důležité pro těhotné ženy.

Wakame je chuťově velmi oblíbená řasa, je tradiční součástí známé miso polévky, je ale možné ji přidat i do salátů, jiných polévek nebo k luštěninám. Stejně rozmanité jsou i recepty z miso pasty zmíněné výše.

Wakame čistí krev, posiluje imunitu, játra i žlučník. Z pohledu tradiční čínské medicíny jde o potravinu jinovou a dodává tedy tělu pružnost. V asijské kultuřě je doporučována ženám po porodu na zotavení.

Kalorická hodnota/energie: 1 171 kJ/280 kcal/100 g
Bílkoviny: 22,7 g/100 g
Sacharidy: 46,8 g/100 g
Tuky: 1,5 g/100 g
Vláknina: 35,3 g/100 g
Draslík: 6 810 mg /100 g
Vápník: 1 380 mg /100 g
Mangan: 680 mg/100 g
Fosfor: 235 mg/100 g
Železo: 20 mg/100 g
Provitamin B12: 0,36 mg /100 g

Hijiki (Sargassum fusiforme) se řadí mezi hnědé mořské řasy. Roste na skalnatých pobřežích Japonska, Číny a Korei. Tato řasa je součástí tradiční japonské kuchyně již po staletí. Je zdrojem vápníku, železa a hořčíku.

Ačkoliv se řadí mezi zdraví prospěšné řasy, některé studie naznačují, že Hijiki může obsahovat nebezpečnou hladinu arsenu, proto například Kanada, USA či Velká Británie její konzumaci nedoporučuje. V tradičním Japonském léčitelství je však Hijiki stále používána a doporučuje se například na podporu růstu vlasů.

Kalorická hodnota/energie (na 100 g): 582 kJ/139 kcal
Bílkoviny: 10,6 g
Sacharidy: 56,2 g
Tuky: 1,3 g
Sodík 1,4 g

Vitamíny:

Vitamin A: 270 μg /100 g
Vitamin E: 1,1 mg /100 g
Vitamin K: 320 μg/100 g
Vitamin B1: 0,36mg/100 g
Vitamin B2: 1,1 mg/100 g
Niacin: 2.9 mg/100 g
Vitamin B6: 0,01 mg/100 g
Foláty: 84 μg /100 g
Kyselina panthotenová: 0,49 mg/100 g
Biotin 1: 6,4 μg/100 g

Minerály:
Sodík: 1 400 mg/100 g
Draslík: 4 400 mg/100 g
Vápník: 1 400 mg/100 g
Hořčík: 620 mg/100 g
Fosfor: 100 mg/100 g
Železo: 55 mg/100 g
Zinek: 1,8 mg /100 g
Měď: 0,18 mg/100 g
Mangan: 1,72 mg/100 g
Jód: 7 000 μg/100 g
Selen: 5 μg/100 g
Chrom: 24 μg/100 g
Molybden: 15 μg/100 g

Arame je hnědá mořská řasa, latinsky Eisenia bicyclis. Je součástí Japonské, čínské i korejské kuchyně již po staletí, ale některé druhy můžeme nalézt také v mořích u Aljašky či Kalifornie.

Zeleninová čerstvá šťáva dodá potřebné vitamíny a spoustu energie.
Zeleninová čerstvá šťáva dodá potřebné vitamíny a spoustu energie.

Arame řasa je bohatá na antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály. Je zdrojem vápníku, železa, manganu, zinku, vitamínu A, K, jódu. Najdeme v ní také omega3 mastné kyseliny, které působí protizánětlivě a podporují kvalitu vlasů i nehtů.

Tradiční čínská medicína arame doporučuje ženám pro podporu pohlavních orgánů a také pro podporu sleziny a slinivky.

Má velmi jemnou lehce nasládlou chuť a je proto jedna z nejoblíbenějších řas.


Energetická hodnota: 140 kcal/100 g
Bílkoviny: 12,4 g/100 g
Tuky: 0,7 g/100 g
Sacharidy: 56,2 g/100 g

Vitamíny:

Vitamin A: 220 μg/100 g
Vitamin E: 0,6 mg/100g
Vitamin K: 260 μg/100 g
Vitamin B1: 0,1 mg/100 g
Vitamin B2: 0,26 mg/100 g
Niacin: 2,3 mg/100 g
Vitamin B6: 0,02 mg/100 g
Folate: 110 μg/100 g
Pantothenic Acid: 0,28 m0g/100 g

Minerály:

Sodík: 2 300 mg/100 g
Draslík: 3 200 mg/100 g
Vápník: 790 mg /100 g
Hořčík: 530 mg/100 g
Fosfor: 250 mg/100 g
Železo: 3,5 mg/100 g
Zinek: 1,1 mg/100 g
Měď: 0,17 mg/100 g
Mangan: 0,23 mg/100 g

Dulse (Rhodymenia palmata) je další z řas, kterou ve zdravé výživě můžete potkat. Řadí se mezi červené řasy a roste v severních částech Atlantského a Tichého oceánu.

Krom asijských kultur byla dulse tradičně užívána i v západní Evropě, převážně v Irsku, Skotsku a Británii. Má kořeněné aroma a stejně jako ostatní řasy je zdrojem železa, vápníku, hořčíku, manganu a jódu.

Energie: 1 078kJ/255kcal/100 g
Bílkoviny: 18,1 g/100 g
Sacharidy: 38 g – z toho cukry <0,5 g/100 g
Tuky: 0,3 g – z toho nasycené mastné kyseliny: 0,1 g/10 0g
Vláknina: 14,2 g/100 g
Sůl: <0,1 g/100 g
Železo: 43 mg/100 g
Jód: 24 mg/100 g
Vápník: 214 mg/100 g

Greenfoods jsou jedny z nejzajímavějších potravin na světě. Obsahují velké množství koncentrovaných živin a kromě toho mají celou řadu léčivých vlastností.

Jsme zvyklí na to, že nějaká potravina či bylina pomáhá na nějaký konkrétní problém. U zelených potravin ale vidíme tak široký záběr, že je až těžké uvěřit, že jedna potravina (výrobek) toho může pro tělo tolik udělat.

Účinky těchto potravin jsou již známy po celém světě, lidé je používají jako prevenci svého zdraví, ale i k léčbě závažných onemocnění. Ve spojených státech fungují tzv. OHI instituty, kde se léčí lidé s těžkými onemocněními typu rakovina, a základem jejich jídelníčku jsou právě travní nápoje a rostlinná strava plná zelených potravin.

Travní nápoje ani řasy nemají sloužit jako náhrada pestré stravy, ale jako jejich velice kvalitní doplněk, a když jim dáte šanci ukázat, co umí, uvidíte, že vaše tělo vám za to poděkuje.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang